De Nieuwe Omgevingswet (DNO) in de Vastgoedpraktijk; Blog no. 1, September 2016

De Omgevingswet

De Omgevingswet bundelt de wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. En regelt daarmee het beheer en de ontwikkeling van de leefomgeving. Met de Omgevingswet wordt het stelsel van ruimtelijke regels volledig herzien.

Anders denken en werken

Het vraagt om een heel andere werk- en denkwijze van overheden, burgers en bedrijven. Open, samenhangend, flexibel, uitnodigend en innovatief zijn daarbij de kernwoorden. Door minder en overzichtelijke regels, meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk en het geven en vragen van vertrouwen. Daarbij moet het doel van een initiatief in de fysieke leefomgeving centraal staan in plaats van de vraag: ‘mag het wel?’.

Uitvoering en invoering

Nu het wetsvoorstel Omgevingswet is aangenomen, wordt er gewerkt aan de uitvoeringsregelgeving. De Omgevingswet werkt door in vier algemene maatregelen van bestuur met de regels voor het praktisch uitvoeren van de wet. Deze AMvB’s zijn inmiddels in juli 2016 in consultatie gegaan.

Aanvullingswetten

Parallel aan de Omgevingswet worden vier aanvullingswettten opgesteld als onderdeel van het stelsel omgevingsrecht. Het gaat om bodem, geluid, natuur en grondeigendom en herkaveling.

De Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet (Chw) geeft vastgelopen projecten een impuls of zorgt voor versnelling dankzij kortere procedures. De Crisis- en herstelwet is tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de wijziging van de Algemene wet bestuursrecht van kracht en zal daar uiteindelijk in opgaan.

Omgevingswet en Europa

In het EU-project ‘Make it Work!’ werkt Nederland samen met andere Europese lidstaten aan integrale wetgeving voor de fysieke leefomgeving. De Omgevingswet is hierbij een goed voorbeeld voor het dichter bij elkaar brengen van regelgeving en implementatie.

Voortgang

Nu de Omgevingswet is aangenomen en gepubliceerd, wordt hard gewerkt aan de uitvoeringsregelgeving, aanvullingswetten en invoeringsregelgeving. De planning is dat de Omgevingswet daarmee in 2018/2019 in werking treedt.

In mijn volgende Blog, no 2: inzicht in de systematiek van de Omgevingswet

Erik Smit

Bron: Rijksoverheid; Omgevingswetportaal

 

Plaats een reactie